Uw open leeromgeving omtrent Ayurveda.
Uw authentieke Ayurvedische informatie.
Ayurveda kruiden.
De Indische gezondheidsleer.
Voeding en dagelijkse leefstijl.
Description slide 6.
Description slide 7.
Description slide 8.

jasmijn

Naam : Jati(k), Manognya, Rajputri, Malati

Latijn : Jasminum grandiflorum

Nederlandse naam : Spaanse jasmijn, Grootbloemjasmijn

Gebruikte delen : bladeren, bloemblaadjes, wortels

Inleiding :

Deze heester is reeds sinds de 16. eeuw in Europa bekend. De twee meter hoog wordende struik komt oorspronkelijk uit de Himalaya en wordt ook wel eens de “Koningin van de nacht” genoemd omdat de aangename geur van de witte of gele bloemen ’s nachts meest tot zijn recht komen. De verschillende delen van de plant kan al van oudsher een medicinale werking. De koelende en samentrekkende eigenschappen worden ingezet bij tal van aandoeningen waar “oververhitting” de oorzaak zijn, zowel geestelijk als fysiek. De aangename en bloemige geur zorgt ervoor dat vrouwen deze bloemen vaak in hun haar dragen. Jasmijnolie vind je als basis terug in tal van parfums.

Ayurvedische kenmerken :

Jasmijn heeft lichte (laghu), slijmerige (snigdha) en zachte (mridu) kwaliteiten (gunas). Zijn rasa (smaak) is bitter (tikta) en samentrekkend/astringent (kashaya). Dit laatste is zeer efficiënt bij alle mogelijke ontstekingen en weefselzwakten. Zijn viraya is koelend en de smaak na vertering (vipaka) is scherp, wat hem zeer nuttig maakt voor het op punt brengen van de vertering (agni) naar alle dosha’s toe. Algemeen werkt jasmijn zenuwkalmerend, bloedzuiverend, koortswerend, maar het heeft ook anti-bacteriële en anti-virale kenmerken. Zijn samentrekkende eigenschappen kunnen bloedstelpend worden ingezet bij trauma of bij amenorrhea. Jasmijn is een  afrodisiacum.

Voordelen van Jati :

 • Jasmijnblaadjes worden ingezet bij aandoeningen van de mond en voor de algemene mondhygiëne. Het verzacht stomatitis (aften) en versterkt de tanden en het tandvlees. Jasmijn kan worden ingezet bij het gorgelen (gandusha) als decoction.
 • Jasmijn werkt koelend op de geest bij hysterie en mentale onrust.
 • De bladeren en wortel van jasmijn helpt bij wondheling en stelpt bloedingen (bv.trauma), ook overdreven menstruatie.
 • Jasmijn werkt samentrekkend op de baarmoeder en verbeterd het baarmoederweefsel. Herstel na bevalling maar ook bij overgangsklachten zal jasmijn gunstig worden ingezet. (let op : niet tijdens zwangerschap)
 • Jasmijn is een afrodisiacum. De pasta (lepanam) van de wortels kan worden gesmeerd op de penis bij verlies van libido.
 • Jasmijn werkt lichtjes vochtafdrijvend.
 • Bij jeuk en huidirritaties kan jasmijn verzachten.
 • De olie kan als oordruppel verzachting geven van de pijn en zwelling bij oorontstekingen.
 • Jasmijnbloemen worden als nabehandeling van de ogen gebruikt, na netradara (oogbegietingen) en netrabasti (oogbaden). Deze handelswijze verzacht en bevorderd de genezing van de ogen bij bv. oogontstekingen, … Het sap van de bloemen kan als oogdruppels worden gebruikt.
 • Jasmijn stimuleert de lactatie bij borstvoeding.
 • Jasmijn werkt koortswerend.
 • Jati kan worden ingezet bij blaasontstekingen, als lepanam (kruidenpleister) op de onderbuik. Zijn licht diuretische werking kan worden ingezet bij urinaire aandoeningen.
 • De bloedzuiverende werking kan behulpzaam zijn in de behandeling van leverontstekingen.
 • Jasmijn wordt ingezet bij verschillende vormen van arbuda (kanker) gezien zijn samentrekkende eigenschappen. Het verkleinen van tumoren (bv. borst, bot, ..) door de astringente werking is bekend, echter ook de bloedzuiverende werking bij bv. lymfklierkanker, Hogkin-lymfoom, …
 • Jasmijn wordt ingezet bij allerhande vergiftiging.
 • Locaal aanwenden van de wortels of olie heeft gunstige invloed bij verlammingen (paralyse) zoals bijvoorbeeld fascialisverlamming (Bell’s palsy).

Toedieningsvorm :

Meest bekende zijn de bloemblaadjes na oogbehandelingen. Daarnaast zijn de etherische oliën bekend. Jathiadi taila of Jasmijn olie, jati-grittha (ghee) en de bladeren gebruikt. Onder de vorm van lepanam (pasta) worden wortels en bladeren verwerkt voor lokaal extern gebruik. Een decoction van de bladeren kan als spoel- en gorgelmiddel worden ingezet.  Uiteraard kan jasmijn als parfum verwerkt worden en in baden of op de huid  gebruikt.

Opgelet : gebruik geen jasmijn tijdens de zwangerschap omdat deze de bevalling kan inzetten.

Kruid van de maand

Jasmijn - Jasminum grandiflorum

jasmijn

Thema van de maand

Gandusha - oilpullen

Gandusha

 

Dossier van de maand

Aften - Mukha paka

Mukhapaka