SHATAVARI (Asparagus racemosus)

Naam: Asiatische of Indische asperge, Satavari, Satmuli, Shakamul

Gebruikte delen: wortelstok

Inleiding:

De Indische asperge is een overjarige groente die voortvloeit uit een wortelstelsel van vlezige wortelstokken die bekend staat als de "kroon". Ze kan tot 2 meter hoog worden. De plant wordt geteeld voor de onrijpe jonge stengel en in het voorjaar geoogst om gegeten te worden. De asperge wordt gevonden in heel India met inbegrip van tropische en subtropische delen, zelf tot de Himalaya en de hele regio van de Andamaanse zee. De wortels van deze plant zijn  bekend om hun geneeskrachtige ayurvedische werking. Ze hebben voornamelijk een bevochtigende en herstellende (rasayana) werking op weefsels zoals van de maag, voortplantingsorganen, luchtwegen, nieren.  De ayurvedische eigenschappen van deze wortels zijn dan ook zwaar, zacht en vochtig. De rasa is zoet en bitter en na vertering (Vipaka) voornamelijk zoet. Dat verklaart ook zijn opbouwende eigenschappen. Gelijktijdig heeft shatavari ook koelende kenmerken (Viraya) wat hem zo bijzonder maakt ook om pitta-gerelateerde verstoringen te benaderen. De menopause is bij uitstek daartoe een voorbeeld.

Voordelen van Shatavari:

  • Shatavari staat bekend als de vrouwelijke verjonger en derhalve gebruikt bij gevallen van lage melkproductie (lactatiebevorderend), laag libido, menopause, bij PMS en bij onvruchtbaarheid of dreigende abortus.
  • Shatavari fungeert ook als een anti-oxidant en anti-allergicum.
  • Shatavari verhoogd de kwaliteit van  rasa dhatu (=bloed)
  • Shatavari bevordert de kwaliteit van de slijmvliezen, meer bepaald ook in de vagina en baarmoeder, wat ook de vruchtbaarheid ten goed komt.
  • Shatavari verhoogt de kwaliteit van de slijmvliezen in maag, werkt echter gelijktijdig verkoelend wat bij maagzuur en maagzweren gunstig werkt
  • Shatavari is zinvol in te zetten bij mentale onevenwichten tussen vata en pitta zoals bij hysterie, bij stress, mentale gevolgen van menopause …
  • Shatavari kan pitta-verlagend werken bij aandoeningen specifiek het gevolg van verhogingen van deze dosha zoals, aambeien, hartaandoeningen, bloedingen, nier- en blaasontstekingen, ….
  • Shatavari versterkt en verhoogt de spiertonus en verhoogt de algemene lichaamlijke  kracht.
  • Het wordt ook gebruikt als een afrodisiacum.
  • Shatavari bevordert een eenvoudiger en evenwichtig leven. Het is een typisch rasayana.

Toedieningsvorm : meestal word deze verwerkt in kruidendranken (aristha’s) als kruidencomplex. Poedervorm is mogelijk. Als massageolie of tailam.

Opmerking : veelvuldig wordt Shatavari ook verwerkt in massageolie en kan dan extern worden toegedient. Meest gebruikte olie met shatavari is de mahanarayan tailam, welke zowel bij reductie van pijn (vata en pitta verlaging) alsook tijdens de menopause en vruchtbaarheidsbehandelingen enorm populair en doeltreffend zijn.

shatavari

Kruid van de maand

Jasmijn - Jasminum grandiflorum

jasmijn

Thema van de maand

Gandusha - oilpullen

Gandusha

 

Dossier van de maand

Aften - Mukha paka

Mukhapaka