Ayurveda is een eeuwenoude levenswijsheid uit India en betekent letterlijk de kennis (veda) van het leven (ayur). Zij is ontstaan vanuit een diep begrip omtrent de schepping van alles.

In de historiek gaan we dieper in op bron van waar Ayurveda is ontstaan en zijn betekenis op spiritueel, esotherisch, fysiek en geneeskundig vlak.

Het kader van waaruit die integratie en levensomvattende wijsheid wordt bekeken wordt uitvoerig besproken in de gronsbeginselen . Termen zoals Vata, Pitta, Kapha, dosha's, dhatu's, upadhatu's,... komen aan bod.

Zowel curatief als preventief speelt voeding een cruciale rol in uw gezondheid; daarom krijgt de voedingsleer een prominente plaats in de Ayurveda.

De Ayurvedische gezondheidsleer vertrekt vanuit het evenwicht tussen de verschillende dosha's. Is dat evenwicht verstoord kan men op basis van Ayurvedisch diagnostische methoden nagaan welke de oorzken zijn van deze verstoringen. Observatie, bevraging en polsdiagnose vormen hierbij de tools. Het spectrum van remedies voor de Ayurvedische verstoringen komen uitgebreid aan bod.

Dagdagelijks bezig zijn met je eigen geluk en gezondheid is binnen de Ayurveda eigenlijk evident. Men noemt dit de dynacharia of gedragsleer . In dit hoofdstuk bekijken we dieper hoe het gedrag, de seizoen, de gewoonten en persoonlijke verzorging invloed uitoefen op je gezondheid en geluk.

Een belangrijk onderdeel van de Ayurveda is de kruidenleer of dravyaguna. Zowel de klassieke keukenkruiden alsook de meer specifieke Ayurvedisch-medicinale kruiden en hun werkwijzen worden besproken.

Het inhoudelijke van dit hoofdstuk op deze site wordt aangevuld met een Ayurvedisch lexicon en kruiden informatie bank.

 

olifant


De gegevens op deze site zijn zuiver van informatieve aard en pas bruikbaar na een diagnose door een deskundig geneeskundige, therapeut of voedingsdeskundige. Raadpleeg eerst een deskundige en sla nooit professioneel advies in de wind.

© Open Instituut voor Ayurveda

Kruid van de maand

Jasmijn - Jasminum grandiflorum

jasmijn

Thema van de maand

Gandusha - oilpullen

Gandusha

 

Dossier van de maand

Aften - Mukha paka

Mukhapaka