Burnout en depressie - Open Instituut voor Ayurveda

Ayurvedamarma.be

Open

Instituut

voor Ayurveda

uw open leeromgeving omtrent Ayurveda

---


 

Facebook LinkedIn Twitter Google+ Printen ​
Nieuwsbrief nr.3, november 2014

Hallo, 

Centrale thema in de nieuwsbrief deze maand zijn burnout en depressie. Het is niet zomaar toevallig dat dit thema in onze maatschappij aan de orde is. In het dossier van de maand gaan we kijken welke volgens de ayurveda oorzaken, symptomen en behandelingen zijn.
 
Gedrag kan in het ontstaan van tal van ziektebeelden een cruciale rol spelen. Binnen de ayurvedische saddvritta worden tal van regels omschreven die ziekte voorkomen op dat vlak. Ze vormen een mooie aanvulling op de ayurvedische dinacharya. Het thema van de maand.
 
Tot slot hebben we Brahmi tot kruid van de maand uitgeroepen. Uiteraard omwille van zijn relatie tot burnout en depressie, echter ook omwille van tal van andere toepassingen binnen de ayurvedische filosofie.

 
Namasté
Het ayur-marma team.

Burnout en depressie

Dossier van de maand :

Burnout en depressieBurnout is een geestelijke, zielsmatige en fysieke  uitputtingstoestand waarbij ojas uitgeput raakt en de verbinding tot het werkelijke zelf verloren gaat. Het verlies van het contact met dat werkelijke zelf zorgt ervoor dat zowel de zintuiglijke waarneming vertroebelt alsook de mens veraf raakt van zijn oorspronkelijke constitutie (Prakriti) en vice-versa.  Er ontstaat een vicieuze cirkel en ziekte waarop  ayurveda een antwoord tracht te bieden met ondermeer …
 

Lees meer …

 

Thema van de maand :

Saddvritta ayurvedaOm ideale voorwaarden te handhaven voor ons lichamen, moet men een goede planning en gedisciplineerde levensstijl in acht nemen, die niet alleen helpt bij het opbouwen van een beter individueel functioneren, maar ook voor een goede samenleving.
 
De letterlijke betekenis van saddvritta is goed regime (Sadd betekent goed en vritta betekent regime). Het is de gedragscode die helpt bij het onderhouden van een perfecte balans tussen geest,  lichaam en de maatschappij of omgeving. Het zijn all-round inzichten die zorgen voor de balans tussen hele systeem waarin een mens leeft en functioneert als sociaal wezen.
 

Lees meer …

 

Kruid van de maand :

Brahmi  (Bacopa monnieri) betekent in het sankriet "wijsheid" of “bewustzijn”. (Een Brahmaan is een wijze). Brahmi wordt gebruikt in de richting van een aantal aandoeningen die betrekking hebben tot angst, intellect en slecht geheugen…. De relaties tot burnout en depressie zijn snel gelegd.

 

Lees meer …


Jouw ayurvedische activiteit ook op facebook ?
evata-ayurveda school ayurveda


--
www.ayurvedamarma.be | contact | Facebook 
--