Menopause en ayurveda (Open Instituut voor Ayurveda)

Ayurvedamarma.be

Open

Instituut

voor Ayurveda

uw open leeromgeving omtrent Ayurveda

---


 

Facebook LinkedIn Twitter Google+ Printen
Nieuwsbrief nr.4, Jg.1,  december 2014

 Open Instituut voor Ayurveda logoMenopause ayurveda instituut Open Instituut voor Ayurveda

Thema van de maand : menopause

Het leven is en wordt bepaald door allerhande cyclussen. De seizoenen, de dag- en nachtritmes, maanden, jaren. Ook het leven zelf kan vanuit ayurvedisch zicht en met betrekking tot de levensenergieën bekeken worden in een cyclus van dosha’s en guna’s.

Laat nu net de menopause de periode van vata inluiden. Men gaat van de vruchtbare fase (voortplanting) naar de onvruchtbare periode in het leven, waarin rust en kalmte overheersen, waarin warmte en vuur plaats maken voor droogte en luchtigheid. In deze zin is de menopause een normaal en natuurlijk proces dat bij het leven hoort.
 
Toch doen er zich dermate fundamentele wijzigingen op betrekkelijke korte termijn voor in verschillende dosha’s, subdosha’s en dhatu’s, dat ongemakken of zelf de gezondheid in gevaar kunnen komen.
 
Vanuit de visie binnen de ayurveda dat alle dosha’s in evenwicht dienen te zijn, volgens je constitutie (Prakriti), om gezond en gelukkig te blijven, zal het dan ook belangrijk zijn om als het ware de menopause (pre-menopause) voor te bereiden door je dosha’s te verzorgen.

Lees meer ...

Ayurveda doshic lifespan
 

Dossier van de maand : Shukra dhatu of hormonale weefsel

Shukra dhatu ayurveda instituutDe dhatu’s vormen de basisstructuur van het lichaam waardoor een aantal specifieke acties kunnen worden uitgevoerd. Ayurveda onderscheidt zeven dhatu’s. Zijn er verstoringen in de dhatu's uit zich dit als ziek zijn.

Zolang  dhatu’s (= Ayurvedische benaming voor weefselsoorten) gezond zijn en goed functioneren, er zich geen afval (=ama) ophoopt en de uitwisseling van afval- en voedingsstoffen maximaal beheerd blijft, ervaart men maximale tevredenheid en een gevoel van welzijn. Kortom is men gezond.

Dit geldt ook voor de laatste en meest subtiele dhatu, de shukra dhatu. De meest betrokkene dhatu in het ayurvedisch inzicht omtrent de menopause ....

Lees meer ...

 

Kruid van de maand : Shatavari

De wortels van deze plant zijn  bekend om hun geneeskrachtige ayurvedische werking. Ze hebben voornamelijk een bevochtigende en herstellende (rasayana) werking op weefsels zoals van de maag, voortplantingsorganen, luchtwegen, nieren.  De ayurvedische eigenschappen van deze wortels zijn dan ook zwaar, zacht en vochtig. De rasa is zoet en bitter en na vertering (Vipaka) voornamelijk zoet. Dat verklaart ook zijn opbouwende eigenschappen. Gelijktijdig heeft shatavari ook koelende kenmerken (Viraya) wat hem zo bijzonder maakt ook om pitta-gerelateerde verstoringen te benaderen. De menopause is bij uitstek daartoe een voorbeeld.

Lees meer ...

 
Open Instituut voor Ayurveda op Facebook
ayurvedamarma.nl


--
www.ayurvedamarma.be | contact | Facebook 
--