Rheumatoïde artritis - amavata : Open Instituut voor Ayurveda, nieuwsbrief september 2015

Ayurvedamarma.be

Open

Instituut

voor Ayurveda

uw open leeromgeving omtrent Ayurveda

---


 

Nieuwsbrief September 2015

Dossier van de maand : Rheuma of amavata

De term amavata bestaat eigenlijk uit twee delen. Ama, wat zoveel betekend als inwendige toxische substanties en vata wat verwijst naar de dosha die staat voor beweging, verplaatsing.
 
In het woord amavata vinden we dan ook onmiddellijk de kern van het ziektebeeld dat vergelijkbaar is met wat vandaag als rheumatoïde arthritis (RA) bekend staat. De verplaatsingen (vata) van toxische elementen (ama), waarbij zowel acuut als chronisch, voornamelijk pijn, ontstekingen, warmte (koorts) en functieverlies van vnml. gewrichten ontstaat. (volgens Madhava) Het verspreiden van onverteerde voedselresten en toxines in het systeem zal afhankelijk van de oorspronkelijke en individuele constitutie rechtstreeks of als auto-immuniteitsreactie, of een combinatie van beiden, tot RA leiden.

lees meer ...

 

Thema van de maand : Jataragni

In zijn meest alledaagse betekenis van "spijsverteringsvuur",  is Jatharagni geconceptualiseerd om voedsel te verwarmen en af te breken en het geschikt voor absorptie in het lichaam te maken. Het vormt daarom ook de basis van het energetisch complex en blijft ook doorheen de hele Ayurvedische visie van gezondheid het belangrijkste inzicht, ook op bio-energetisch niveau naar de vijf elementen water, aarde, vuur, lucht en ether. (panchamahabuthas)
 
Functioneert de spijsvertering niet goed, worden de elementen verstoord en daardoor de dosha’s. Ziekte is het gevolg. Er zijn vier functionele toestanden van jatarāgni volgens de dosha of dosha's die de grootste invloed kunnen hebben. Een verstoring van Jatharagni kan tot ama leiden maar ook tot ziekte

lees meer ...

 

Kruid van de maand : Guggul

 
Guggul is een gelig tot bruine hars die wordt afgescheiden door de kleine, doornige mirre boom  bekend als Commiphora mukul. De plant wordt geteeld in heel het noorden van India, het Oosten en Westen voornamelijk in Rajasthan, Gujarat en Maharasthra. Het kruid heeft een grote rol gespeeld in de traditionele geneeskunde Ayurveda en werd uitgebreid beschreven door Charaka, Sushruta Samhita en Nighantus.
 
De meest voordelige kenmerken van Guggul is zijn verscheidenheid. Guggul zal uitermate reinigend, schrapend en kuisend werken op de srota (kanalen) van alle weefsels. Hierdoor werkt het uitermate weefselherstellend, verhoogd de doorbloeding en voert afvalstoffen (ama) op cellulair niveau af. Het is dan ook een krachtig rasayana.
 
Door zijn zuiverende en opende kracht wordt guggul ook als “drager” gebruikt voor klassieke kruidencomplexen zoals triphala, gokshuradi, lakshadi, yogaraja. Deze worden op krachtige wijze weefsels en cellen binnengeleid.

lees meer ... --
www.evata-ayurveda.be | contact | Facebook 
--