Aambeien - arsas : Open Instituut voor Ayurveda, Nieuwsbrief November 2015

Ayurvedamarma.be

Open

Instituut

voor Ayurveda

uw open leeromgeving omtrent Ayurveda

---


 

Facebook Twitter Google+ Printen
Nieuwsbrief  11, November 2015

Dossier van de maand : 

aambeien
De moderne hedendaagse levensstijl waarbij het eten van junk-food, allerhande smoothies, te kruidige voeding (cayennepeper, pilli-pilli) en een tekort aan vezelrijke voeding (groenten)  een prominente plaats innemen, in combinatie met een sedentaire leefstijl, vormen de belangrijkste bron voor het ontstaan van  aambeien.
 
Toch zijn aambeien van alle tijden en worden ze ook uitvoerig beschreven in de oude en klassieke ayurvedische teksten van Charaka, Vagbhata, Sushruta en Madhava; Aambeien bekend als arsas. 

Lees het hele dossier hier
 


Thema van de maand : 

mala pariksha
 
Tot een goede ayurvedische diagnose, ook van de spijsvertering, behoort de diagnose van de stoelgang. De kenmerken van de stoelgang zegt iets over de toestand van de client (vikruti) en de afwijking van zijn oorspronkelijke staat of constitutie (prakruti).

Lees meer ...

 

Kruid van de maand : 

cassia fistula aragvadha
Deze boom die tot 18 meter hoog kan worden, komt in heel India voor. Typerend zijn enerzijds zijn mooie gele trosvormige bloemen (gouden regen), anderzijds zijn talrijke lange en boonvormige vruchten (peulen), die hem ook de naam trommelstokboom oplevert.
 
De sankriet naam “aragvadha” betekend letterlijk “welke de ziekte uitdrijft” en verwijst  naar de belangrijkste eigenschap van dit kruid, met name de licht laxerende werking en het verdrijven van zowel vata als pitta.

lees meer over aragbhada hier 


--
www.evata-ayurveda.be | contact | Facebook 
--