Bloedarmoede : Nieuwsbrief Open Instituut voor Ayurveda, maart 2016

Ayurvedamarma.be

Open

Instituut

voor Ayurveda

uw open leeromgeving omtrent Ayurveda

---


 

Facebook Twitter LinkedIn Google+ Printen 
Nieuwsbrief maart 2016

Dossier van de maand : Bloedarmoede

bloedarmoede
 
Fundamenteel wordt bloedarmoede (pandu) vanuit ayurvedische inzichten gelinkt aan een verstoorde pitta welke primair verstoringen veroorzaakt in kwaliteit en kwantiteit van  rasa (bloedserum)  en rakta dhatu (rode bloedcellen). Al snel raken kapha en vata betrokken. Men gaat er van uit dat er tekorten (ksaya) ontstaan van deze  dhatu’s tgv. verschillende oorzaken :
 
1. Ahara nidana : voeding als oorzaak
2. Vihara nidana : leefstijl als oorzaak
3. Nidanathakara roga : andere ziektebeelden als oorzaak
 
Ook geestelijke invloeden (manasika) worden herkent bij pandu.
 
De ayurvedische geneeskunde maakt onderscheid in 5 vormen van bloedarmoede, elk met hun specifieke kenmerken en symptomen.
 
De behandeling van bloedarmoede zal dan ook voornamelijk bestaan uit aanpassingen van de voeding, gedragsaanpassingen, het gebruik van kruiden en minerale preparaten. Yoga, massages en meditatie ondersteunen dit holistisch behandelingsproces.
 
lees meer ...
 

Thema van de maand : Voeding & pitta

Voeding & pitta
Voor een gezond leven nemen wij een uitgebalanceerd dieet dat voor ons bestaat uit eiwitten, koolhydraten en vetten, mineralen, vitaminen. ... enz.
 
Ayurveda kijkt anders naar voeding. Het Ayurvedische dieet is er een dat niet alleen het lichaam voedt, maar ook de balans van de dosha’s  in evenwicht wil houden,  essentieel voor  behoud en herstel van de gezondheid. Essentieel voor welbevinden, stabiliteit en levenskwaliteit.
 
Afhankelijk van onze constitutie (prakruthi) zijn sommige voedingsmiddelen nuttig, anderen moeten worden vermeden. Daarnaast kunnen  diezelfde voedingsmiddelen het tegenovergestelde effect hebben op een verstoorde dosha (vikruthi) en aldus als middel worden gebruikt om verstoringen bij te sturen.
 
Wat dit betekent voor (een verstoorde) pitta ?

Lees meer ...
 

Kruid van de maand : Eclipta alba

 Valse madeliefje
In het sankrit betekent Bhrngaraja “welke het haar een glans en kleur verleend zoals die van een zoemende hommel”. Hierin zit dan ook één van de vele eigenschappen vervat waarvoor Eclipta alba in India bekend is.
 
Eclipta is scherp en bitter van smaak (rasa) en kent lichte en drogende eigenschappen (guna’s). Zijn smaak na vertering (vipaka) is scherp. Eclipta heeft een hete potentie (virya). Het geheel van deze eigenschappen zorgt er voor dat Eclipta een zeer gunstige invloed heeft op de spijsvertering (jataragni) en de appetijt stimuleert. Het kan gezien worden als een krachtige verjonger en weefselhersteller, zowel extern toegediend (bv. als pasta/lepanam) als intern. Eclipta alba balanceert vooral vata.

Het valse madeliefje kan worden ingezet bij allerhande aandoeningen.

Lees meer ...
 
Facebook
 


--
www.evata-ayurveda.be | contact | Facebook 
--