Aften (Stomatitis) : Nieuwsbrief Open Instituut voor Ayurveda, april 2016

Ayurvedamarma.be

Open

Instituut

voor Ayurveda

uw open leeromgeving omtrent Ayurveda

---


 

Facebook LinkedIn Twitter Google+ Printen 
Nieuwsbrief april 2016

Dossier van de maand : Aften

Mukhapaka
 
Mukhapaka of stomatitis is een ziekte (roga) veroorzaakt door de inname van onjuiste voeding (ahara) en onaangepast gedrag (vihara) die leiden tot doshaverstoringen, op de eerste plaats de pitta-dosha. Het is een veel voorkomende ziektebeeld tgv. voedings- en gedragswijzigingen in onze moderne maatschappij.
 
Mukha paka, wat letterlijk “het koken van de mond” betekend, verwijst naar een ontsteking, al dan niet uitgebreid, van het mucus of de mondslijmvliezen, meestal onder de vorm van algemene ontstekingen (stomatitis) of als aften (mondzweren).
 
De ayurvedische behandeling van deze aften zal dan ook zijn zwaartepunt kennen in voedings- en gedragsaanpassingen in combinatie met kruidentherapie, doorgedreven mondhygiëne en stressreductie dmv. yoga, meditatie en pranayama.
lees meer ...

 

Thema van de maand : Gandusha of oilpullen

Gandusha
 
Als onderdeel van de dinacharya  of dagelijkse routine, worden Gandusha oilpullen)  en Kavalagraha (gorgelen) in de ochtend voor het ontbijt en op een lege maag aangeraden als gezondheidsbevorderend gedrag.
 
Reeds duizenden jaren zijn de voordelen van het oilpullen en gorgelen bekend binnen de ayurvedische geneeskunde.
 
Afhankelijk van aandoening en doelstelling worden kruiden toegevoegd aan de Gandusha en Kavalagraha.
 

Kruid van de maand : Jasminum grandiflorum

 Jasmijn
 
Deze heester is reeds sinds de 16. eeuw in Europa bekend. De twee meter hoog wordende struik komt oorspronkelijk uit de Himalaya en wordt ook wel eens de “Koningin van de nacht” genoemd omdat de aangename geur van de witte of gele bloemen ’s nachts meest tot zijn recht komen.

De verschillende delen van de plant kan al van oudsher een medicinale werking. De koelende en samentrekkende eigenschappen worden ingezet bij tal van aandoeningen waar “oververhitting” de oorzaak zijn, zowel geestelijk als fysiek.


--
www.evata-ayurveda.be | contact | Facebook 
--