Marma chikitsa betekent letterlijk "het genezen met marma's". Bij deze traditionele Indische geneeswijze wordt gebruik gemaakt van bepaalde plaatsen op het lichaam waar zich energieën gaan veruitwendigen.

In het hoofdstuk basisbeginselen gaan we bekijken welke deze energieën zijn. Wat is prana ? Welke rol spelen nadi's voor de energiestroom van marma's ? We kijken ook kort naar de historiek, geven een definitie, zowel energetisch als fysiek en bekijken waaruit zo'n marma bestaat 

  • marmagebied
  • marmapunt
  • hoofdmarma

Er bestaan heel wat (uitvoerings-)vormen om aan marmachikitsa te doen. In het hoofstuk Prana Chikitsa gaan we dieper in op deze bijzondere vorm van "healing touch".

Een juiste marmabehandeling heeft verband met de toestand van elke cliënt. Inzichten in Prakruti en Vikruti alsook de werking van de dosha's en subdosha's zijn essentieel. In het hoofdstuk dosha's en marma bespreken we dit ingewikkelde kluwen.

Uiteraard worden alle 107 (108) marmapunten onder de loepe genomen. Hun anatomische ligging, hun energetisch belang en hun relatie tot de verschillende dosha's en subdosha's worden uitgebreid besproken.

Tot slot in het deel aandoeningen en marma , trachten we u een overzichtje te geven van welke marmapunten in relatie kunnen worden gebracht met een aantal veelvoorkomende gezondheidsproblemen.

marma


De gegevens op deze site zijn zuiver van informatieve aard en pas bruikbaar na een diagnose door een deskundig geneeskundige, therapeut of voedingsdeskundige. Raadpleeg eerst een deskundige en sla nooit professioneel advies in de wind.

© Open Instituut voor Ayurveda

Kruid van de maand

Jasmijn - Jasminum grandiflorum

jasmijn

Thema van de maand

Gandusha - oilpullen

Gandusha

 

Dossier van de maand

Aften - Mukha paka

Mukhapaka