In het gedeelte voedingsleer en gezondheidsleer kwamen reeds verschillende oorzaken van ziekte aan bod. Een van de centrale Ayurvedische gegevens hierin vormt ama.

Toxines, onverteerde voeding worden in relatie gebracht met ons spijsverteringsvuur, het agni. We gaan even bekijken hoe dat agni en ama zich tegenover elkaar verhouden binnen de ayurveda.

Hebben we inzicht in het mechanisme van ama, kunnen we overgaan tot detoxen. Een proces en concept dat niet zomaar even door iedereen kan worden ondergaan of aangebracht. Het is dikwijls de eerste stap tot een genezingsproces van onevenwichtige dosha’s. Kitchari speelt hierbij een centrale rol.

Detoxificatie is een absolute voorwaarde om tot een verantwoorde poorva karma en pancha karma te komen. Ook hierbij is verantwoord gedrag van zowel cliënt als begeleider van groot belang.

Ayurveda heeft het over een lang, gezond en gelukkig leven. Vanzelfsprekend komen we dan bij leeftijd terecht. Rasayana is de Ayurvedische omschrijving van dat lange, gezond en gelukkige leven waarbij verjonging of het jon blijven centraal staat.

groenten


De gegevens op deze site zijn zuiver van informatieve aard en pas bruikbaar na een diagnose door een deskundig geneeskundige, therapeut of voedingsdeskundige. Raadpleeg eerst een deskundige en sla nooit professioneel advies in de wind.

© Open Instituut voor Ayurveda

Kruid van de maand

Jasmijn - Jasminum grandiflorum

jasmijn

Thema van de maand

Gandusha - oilpullen

Gandusha

 

Dossier van de maand

Aften - Mukha paka

Mukhapaka