Een Ayurvedische behandeling streeft naar het herstel, evenwicht en harmonie in ons lichaam. Hiertoe zal een voorbereidende stap bestaan uit een  ontgifting en reiniging van het lichaam. Men gaat ervan uit dat geaccumuleerde toxines worden verwijderd voordat andere behandelingen effectief kunnen zijn. Hier komt het detoxen om de hoek kijken. Detoxen doe je niet zomaar.

In vorige hoofdstuk (ama en agni) kon je eigenlijk al gedeeltelijk leren op welke wijze het lichaam van toxines kan ontdaan worden. Het gebruik van kruiden in functie van uw dosha(verstoringen) spelen hierbij een centrale rol.

Het gebruik van een zuiveringsperiode met aangepaste zuiveringsmaaltijden (kitchari) en aangepast voedingsgedrag zijn de volgende stap.

Veelal wordt pancha karma met detoxen verward.  Het zuiveren is in de eerste plaats een voorbereiding om tot behandelen (en pancha karma) te kunnen overgaan, net zoals de poorva karma dat is (Poorva of purva, sankriet = ervoor, voorafgaand)

Reinigen kan op relatief korte termijn. Men gebruikt zuiveringsmaaltijden (Kitchari) en/of ghee (geklaarde boter) of Gritha (geklaarde boter met kruiden) gedurende 5 tot 10 dagen, afhankelijk van de hardnekkigheid van de vervuiling. Nooit zal men een volledig vasten voorschrijven als zuivering.

Men ziet dat bij deze reiniging dikwijls heel wat aandoeningen en symptomen als sneeuw voor de zon verdwijnen, nog voor de echte  Ayurvedische behandeling is gestart.

Na de periode van reinigen, volgt het aanhouden van een gezonde en evenwichtige voeding en leefstijl om verdere ama te voorkomen en dieper ingewortelde ama verder te verwijderen met de volgende technieken.

 

rijst


De gegevens op deze site zijn zuiver van informatieve aard en pas bruikbaar na een diagnose door een deskundig geneeskundige, therapeut of voedingsdeskundige. Raadpleeg eerst een deskundige en sla nooit professioneel advies in de wind.

© Open Instituut voor Ayurveda

Kruid van de maand

Jasmijn - Jasminum grandiflorum

jasmijn

Thema van de maand

Gandusha - oilpullen

Gandusha

 

Dossier van de maand

Aften - Mukha paka

Mukhapaka