Het gebruik van kitchari is een oude Ayurvedische praktijk. Het is een traditionele schotel op basis van rijst en/of bonen, gemakkelijk verteerbaar (licht dus)

Kitchari (uitgesproken kitch-a-ree) is ook wel bekend als khichari, khitchari en kitchiri, of aangeduid als kedgeree. Het woord "kitchari" betekent "mengsel" of "rommel" en kan gaan van een stevig linzengerecht tot een stoofpot of zelf papje.

De belangrijkste ingrediënten zijn rijst en/of mungbonen, waaraan verschillende kruiden en groenten worden toegevoegd. Vaak worden de groene bonen vervangen door andere bonen.

Er zijn zoveel recepten voor kitchari als er rijst en bonen zijn. We geven hier enkel een basisrecept van Vasant Lad. Je kan dit recept aanvullen in functie van je noden, de smaak, het aanbod van groenten volgens je locatie en seizoen. Hou echter steeds in je achterhoofd dat je met reinigen bezig bent.

  • 1 kopje (basmati)rijst
  • 1 kopje gele mungdal (gesplitste)
  • 1 handvol korianderblaadjes, fijngehakt
  • 6 kopjes water

Bij dit basisrecept kan je tal van groenten en andere kruiden toevoegen. (graag bio, gezien de mogelijke toxische stoffen)

Was de rijst en mungdal twee keer, met behulp van veel water. Als je tijd hebt, laat de mung dal laten weken voor een paar uur vóór het koken, om te helpen met de verteerbaarheid.

Rijst, dal, en koriander toe te voegen aan het water. Breng aan de kook, en kook 5 minuten onbedekt, af en toe roeren. (roeren stimuleert wel het aanbakken)

Zet het vuur laag en dek de rijst af, laat het deksel op een kier. Kook alles tot het gaar is, ongeveer 25 tot 30 minuten.

Een ander receptje zou kunnen zijn (klikken)

  • 4 éénheden water
  • 1 kop groene bonen, gesorteerd en goed afgespoeld
  • 2 middelgrote uien, fijngesneden (wees echter matig met ajuin)
  • 2 stukken gemberwortel, geschild en fijngehakt
  • 2 theelepels kurkuma
  • 1/2 theelepel gemalen zwarte peper
  • 1/2 theelepel gemalen kardemom
  • 3/4 theelepel komijnzaad
  • 1 snuifje zout
  • 2 theelepels kerriepoeder of garam masala (optioneel)
  • 6 kopjes gehakte diverse groenten (selderij, snijbiet, broccoli, wortelen, bloemkool, mosterd greens ... wat je maar wilt)
  • 1 1/4 kopjes basmati rijst, gesorteerd en goed afgespoeld

Je kan kruiden kiezen in functie van je dosha(verstoring) die aan de basis ligt van je ama. (zie ama en agni aanpakken)

reinigen

 


De gegevens op deze site zijn zuiver van informatieve aard en pas bruikbaar na een diagnose door een deskundig geneeskundige, therapeut of voedingsdeskundige. Raadpleeg eerst een deskundige en sla nooit professioneel advies in de wind.

© Open Instituut voor Ayurveda

Kruid van de maand

Jasmijn - Jasminum grandiflorum

jasmijn

Thema van de maand

Gandusha - oilpullen

Gandusha

 

Dossier van de maand

Aften - Mukha paka

Mukhapaka