Diabetes mellitus of madhumeha

werelddiabetesdagEr wordt wel eens aangenomen dat diabetes mellitus een typische beschavingsziekte is. Niets is minder waar. Reeds in de vroegste vedische geschriften werd gewag gemaakt van dit ziektebeeld, zo’n 1500 jaar voor Christus. Als Asrava in de Atharvaveda wordt voor het eerst iets gezegd over diabetes.

In de oudste en belangrijkste ayurvedische geschriften van oa. Charaka Samhita, Vaghabata en Shusutra Samhita wordt gedetailleerde omschrijving gedaan van de etiologie, pathogenese, symptomatologie en complicaties van diabetes mellitus. Tevens worden allerhande complicaties en gedetailleerde behandelwijzen beschreven.

slaapstoornissenDe ayurvedische omgang met slapeloosheid of andere slaapstoornissen, die in de eerst plaats als vata-verstoring wordt bekeken, maar ook pitta of kapha-oorzaken kan hebben, hangt af van je constitutie (Prakruti) maar ook van je huidige toestand (Vikruti). 
Elke dosha en subdosha-verstoring die aan de basis ligt van slapeloosheid wordt dan ook individueel aangepakt. 

Naast voeding en gedragsaanpassingen ifv. Prakruti en Vikruti, zullen kruidensupplementen, massagetechnieken (bv.shirodhara), yoga en meditatie en eventueel pancha karma technieken bijdragen tot een genormaliseerd slaappatroon. 

TandzorgDe kwaliteit van de tanden is afhankelijk van de kwaliteit van de asthi-dhatu. Binnen de ayurvedische geneeskunde is dit het botweefsel, waartoe ook de tanden behoren. Deze kwaliteit wordt door voeding en gedrag mee bepaald, afhankelijk van de dosha's vata, pitta en/of kapha. Voeding en gedrag die aangepast is aan de individuele persoon, de noden en persoonlijke constitutie, verzorgen deze asthi-dhatu en ook je tanden. Dit is dus zeer individueel. Wat voor de één gezond is, is daarom nog niet gezond voor de andere.

यथादुष्टॆनदोषेणयथाचानुविसर्पता/ निर्व्रृत्तिरामयस्यासौसम्प्राप्तिर्जातिरागतिः // (Asthanga hridayam)

sampraptiOnder invloed van de oorzaken (nidana), met name vanuit de voeding, het gedrag en de geestelijke gesteldheid, ontstaat er disbalans van de dosha’s vata, pitta en/of kapha. Vanuit hun respectieve zetels (maag, dunne darm en dikke darm) gaat deze doshaverhoging zich in beweging (gati) zetten.

Deze beweging kan opwaarts (urdhwa gati), neerwaarts (adho gati) of horizontaal zijn (tiryak gati of binnen de zetel zelf). (zie voorbeelden onderaan) Hier kan men reeds de voorsymptomen (poorva rupa) van ziekte gaan herkennen, meestal onder de vorm van ongemakken.

Kruid van de maand

Jasmijn - Jasminum grandiflorum

jasmijn

Thema van de maand

Gandusha - oilpullen

Gandusha

 

Dossier van de maand

Aften - Mukha paka

Mukhapaka