tohotforpittaDe chili peper is een plant uit de familie van de nachtschadigen, solanaceae. Tot deze groep behoort ook cayenne. Chili pepers zijn oorspronkelijk uit Zuid en midden Amerika en wereldwijd verspreid geraakt door Columbus rond 1493. Spaanse pepers werden naar Azië (ook Indië) door Portugese zeevaarders in de 16de eeuw gebracht. Ofschoon Indië één van de grootste producenten is van chili pepers vandaag, komt deze plant oorspronkelijk niet uit Indië. De stoffen die chili pepers hun intensiteit geven  zijn capsaïcine en diverse aanverwante chemische producten, collectief capsaicinoïden genoemd.

Capsaïcine wordt beschouwd als een veilig en effectief topisch analgeticum bij de behandeling van gewrichtspijn (arthritis), herpes-zoster of zona gerelateerde pijn, diabetische neuropathie, pijn tgv. mastectomie en hoofdpijnen. Het wordt soms vermeld ivm. acuut hartinfarct. Echter koppelt een studie gepubliceerd in 2010 capsaïcine ook aan huidkanker.

Pepers zijn oorspronkelijk geen ayurvedisch kruid.

De relatie van pepers tot pitta :

Eigenschappen van pitta

“Pittam sasneha tikshnoshnam laghu visram, saram dravam”  (Asthaga Hridayam)

Pitta is olieachtig, scherp, heet, licht, verspreidend en vloeibaar. Asthanga Hridhaya beschreef de belangrijkste kwaliteiten (guna’s)  van pitta.  Pitta is dus inherent warm, heet en scherp.

Warm weer, warm voedsel, warme kruiden, warme seizoen (zomer, sauna) en zelfs hevige emoties kunnen Pitta verhogen.

De smaken van pitta

 • Scherpe (pikante), zure en zoute smaken verhogen pitta, door het verhogen van de hete kwaliteit en eigenschap. Het voorbeeld van de scherpe smaak is chili peper; van zure smaak azijn en zoute smaak natuurlijk  zout.
 • Zoet, bitter en wrang zijn de smaken die pitta balanceren. Een voorbeeld van een natuurlijk zoete smaak is tarwe; van bittere en samentrekkende smaken zijn tal van bladgroenten en heel wat kruiden bekend.

Eerste symptomen van een verhoogde pitta :  ook bij het gebruik van pepers

 • Roodheid huid, ontstoken uitslag, acne, koortsblaasjes
 • acute ontsteking in het lichaam of gewrichten
 • zure reflux, maag- of maagzweren, brandend maagzuur
 • misselijkheid of ongemak op ontbrekende maaltijden
 • dunne ontlasting
 • ongemakkelijke gevoel van warmte in het lichaam, branderigheid in de mond, aften
 • frustratie, woede, prikkelbaarheid
 • oordelend, ongeduldig, kritische en intolerante neigingen/gedrag
 • rode, ontstoken of lichtgevoelige ogen
 • overmatige perfectionistische neigingen

De scherpe, hete en lichte kwaliteiten van chili pepers verhogen gelijkaardige guna’s bij mensen met een pitta dosha of verhoogde pitta dosha. Pepers (ook cayenne) zijn derhalve niet voor iedereen geschikt. Tal van kleinere ongemakken en symptomen kunnen bij het gebruik ontstaan. Deze symptomen dienen ernstig genomen te worden. Bij een blijvende en langdurige pitta verhoging kunnen zich uit deze beginsymptomen ernstiger en gestructureerde ziektebeelden vormen.

Ook bij vata en kapha verhogingen kan de verleiding groot zijn, warmte toe te dienen, door gebruik te maken van pepers of cayenne in de voeding. Gezien deze echter enkel een korte en krachtige hitte veroorzaken, zijn andere warmte gevende alternatieven aangewezen.

Bron : Open Instituut voor Ayurveda

Kruid van de maand

Jasmijn - Jasminum grandiflorum

jasmijn

Thema van de maand

Gandusha - oilpullen

Gandusha

 

Dossier van de maand

Aften - Mukha paka

Mukhapaka