smoothiesgezondVoeding krijgt een andere invulling als je beseft dat elkeen van ons op een andere wijze deze voeding verwerkt. Binnen de ayurvedische gezondheidsleer vervullen deze individuele inzichten een centrale rol. Net bij smoothies wordt wel eens van deze inzichten afgeweken.

Koude: Koude gerechten zijn meestal moeilijker verteerbaar voor de spijsvertering. Het spijsverteringsvuur heeft graag warmte om maximaal te gedijen. Bevroren fruit gebruikt in heel wat smoothies, ontbreekt het aan prana en is derhalve slecht voor de gezondheid.

De guna  (eigenschap) koude is niet bevorderlijk voor wat men in de ayurveda agni of vuur noemt. Elk individu heeft zijn eigen kwaliteiten van agni nodig.

Supplementen: Eiwitpoeders, gedroogde ingrediënten zoals spirulina of gerstegras, stuifmeel en verschillende superfoods of oliën zijn bedoeld om de voedingswaarde van smoothies te verhogen. Veel van deze industrieel verwerkte en gedehydrateerde voedingsmiddelen veroorzaken verwarring en een slechte absorptie in de darmen. Ze voegen dikwijls verdrogende, verstoppende en verhardende eigenschappen toe aan de voeding en de weefsels. Elk individu heeft zijn specifieke  eigenschappen van voeding nodig.

Rauw: Rauwe levensmiddelen zijn moeilijker te verteren.  Ze creëren daardoor een milieu waarin parasieten makkelijker tot hun recht komen. Gisten, bacteriën en mogelijk zelfs wormen gedijen makkelijker in darmen. Ook een overgroei van goede bacteriën kan hierdoor worden gevoed (bv. Candida).

Hoeveelheid: Een klein glas vers geperst fruit of veggie sap is zeer geschikt voor actieve mensen met een goed functionerende spijsvertering. Enkele glazen van bevroren, hyper verrijkte mengsels van te veel ingrediënten zijn echter een zware last, zelfs voor diegenen met de beste spijsvertering.

Ziekmakende voedselcombinaties

Het is eerder zeldzaam dat een smoothie voldoet aan de Ayurvedische inzichten van de viruddha ahara. De meeste smoothies bevatten fruit met melk of yoghurt of fruit met groenten. Deze voedselcombinaties dragen bij tot zwakte en dysfunctie van verschillende weefsels zoals het bloed en beenmerg. Op langere termijn zal zich dit uiten in vermoeidheid, lethargie, overgevoeligheid voor koude, huid- en bindweefsel problemen, … kortom de basis voor ernstiger ziektebeelden op termijn.

 

Besluit

Men weet vanuit de ayurvedische inzichten dat een slecht functionerende (spijs)vertering een bron van ama (toxines en onverteerde voedselresten) en van ziekte zijn. De kwaliteit van bloed, lever en andere organen gaat erop achteruit als de voeding verstorend werkt op de verschillende dosha’s en subdosha’s. De immuniteit raakt verzwakt of verstoord, soms veruitwendigen zich auto-immunologische reacties. Voor sommigen zullen smoothies dan ook sterk belastend zijn voor hun energetisch systeem en vroeg of laat ziekte veroorzaken.

Bron : Open Instituut voor Ayurveda

Kruid van de maand

Jasmijn - Jasminum grandiflorum

jasmijn

Thema van de maand

Gandusha - oilpullen

Gandusha

 

Dossier van de maand

Aften - Mukha paka

Mukhapaka