TandzorgDe kwaliteit van de tanden is afhankelijk van de kwaliteit van de asthi-dhatu. Binnen de ayurvedische geneeskunde is dit het botweefsel, waartoe ook de tanden behoren. Deze kwaliteit wordt door voeding en gedrag mee bepaald, afhankelijk van de dosha's vata, pitta en/of kapha. Voeding en gedrag die aangepast is aan de individuele persoon, de noden en persoonlijke constitutie, verzorgen deze asthi-dhatu en ook je tanden. Dit is dus zeer individueel. Wat voor de één gezond is, is daarom nog niet gezond voor de andere.

De tandzorg (danta swasthya) zelf valt binnen de ayurvedische geneeskunde onder de shalakaya tantra (aandoeningen van de mond). Oilpullen en gorgelen (Gandusha en kavala graha) met sesamolie en neem (Azadiracta indica), verzorgen de mondhygiëne en versterken het gebit. Tevens werken deze sterk ontgiftend. De tanden borstelen met zoethout (Glyzyrrizha glabral) of op het zoethout kauwen is gunstig voor de tanden. Ook stukjes neem-hout (Azadirakta indica) zijn hiertoe geschikt en voorkomen plaques (de aanzet tot gaatjes). Soms worden stukjes hout van de Arjuna boom (Teminalia arjuna) gebruikt om erop te kauwen. Bosbessen en meidoorn versterken dan weer het tandvlees, wat een gunstige invloed heeft op de kwaliteit van de tanden. Het kauwen op mango-bladeren voorkomt eveneens cariës.

 

De algemene gezondheidstoestand is dikwijls een indicatie voor ziektebeelden in de mond, ook bij de tanden. Het gebruik van amla (Emblica officinalis) draagt met zijn hoog gehalte aan natuurlijke vitamine C bij tot weefselherstel (rasayana) en een krachtige immuniteit. Een gezond lijf geeft gezonde tanden.

Krulzuring als groente (Rumex crispus), alfalfa (Medicago sativa), kaneel en KurKuma (curcuma longa) dragen bij tot een stevig gebit.

Tot slot nog even opmerkzaam maken op het gebruik van voldoende gezonde vetten van dierlijke oorsprong in het dagelijkse menu. Deze dragen bij tot een goede uitwisseling van opbouwstoffen op het niveau van de asthi-dhatu, het weefsel dat instaat voor de vorming van de tanden.

Bron : Open Instituut voor Ayurveda

Kruid van de maand

Jasmijn - Jasminum grandiflorum

jasmijn

Thema van de maand

Gandusha - oilpullen

Gandusha

 

Dossier van de maand

Aften - Mukha paka

Mukhapaka